Andra vanliga kattraser i Sverige

Utöver sibirisk katt så finns det en rad andra kattraser som är populära i Sverige.

  • Blandraskatter

De allra vanligaste katterna är de så kallade blandraskatterna. De kan även benämnas som huskatt och bondkatt. Ofta är det släthåriga katter som strövar fritt och parar sig fritt ute i naturen. Man har då ingen koll på vilka egenskaper som den har avalts på. Dessa katter saknar stamtavla och är inte registrerade. Även om man har en oregistrerad huskatt så kan man delta på utställningar i speciella klasser.

  • Ragdoll

Ragdoll, som på svenska blir “trasdocka”, har fått sitt namn av den anledningen att den har lätt för att slappna av. Den blir gärna helt lealös även när man bär den och den är till naturen väldigt lugn och tystlåten av sig. Ragdollkatterna uppskattar närhet och vill gärna vara med. Ragdollen har ett speciellt utseende med sina klarblå ögon och en medellång – lång päls i speciell teckning.

  • Norsk skogskatt

Den norska skogskatten härstammar, precis som det låter, från Norge. Det är en intelligent katt som är social och tillgiven sin ägare samtidigt som den är självständi med ett starkt psyke. Den är anpassad för att leva i kallare klimat och besitter god förmåga att klättra i träd och att jaga. En norsk skogskatt gillar höjder och sitter gärna en bit upp från marken – både inomhus och utomhus. En katt av denna ras ska vara smidig trots att den är muskulös, svansen ska vara lång och pälsen ska vara tjock.

  • Maine Coon

Maine Coon är ofta kända som “de gigantiska katterna” men sanningen är att de egentligen inte är så stora. Katterna väger mellan fyra till åtta kilo men med sin tjocka och täta päls som är halvlång blir intrycket att de ser större ut. Den här rasen är katternas motsvarighet till människans bästa vän hunden. En main coon är väldigt social och vill vara där resten av familjen är. De kan lära sig att öppna dörrar för att ta sig till familjen och när familjen går på promenad följer gärna katten med. De har lätt för att prata och de ska ha ett stabilt och snällt temperament.

  • Helig birma

Birmakatten är en väldigt social katt som är lugn och tystlåten. Pälsen på en birma är medellång och blank. Alla birmakatter föds vita men med tiden utvecklar den det rastypsika utseendet med vita tassar med mörkare ben, ansikte, öron och svans. Birman gillar att vara på låga höjder och trivs bäst på marken och golvet där de mer än gärna leker med olika leksaker.

  • Bengal

Bengalkatten härstammar från tamkatten och leopardkatten och har en hårrem som påminner om leopardens teckning. Även kroppens uppbyggnad ska efterlika leopardens vilket gör den både alert och smidig. En bengalkatt är en fenomenal klättrare och jägare, den är väldigt självständig i alla situationer. Trots sin självständighet så föredrar en bengal att ha en kompis.

  • Brittiskt korthår

Som namnet avslöjar så härstammar en brittiskt korthår ifrån Storbritannien och har avlats fram från huskatterna i samma land. Kattens kroppsbyggnad ska vara kraftig med en något sträv päls som är kort och tät. Ögonen ska vara blå. Det är en katt med ett lugnt temperament som gärna ligger på soffan med sin ägare.